Am citit ce scriu 4 traineri de la Extreme Training pe site-ul firmei. Dnul Rosioara scrie ca toata viata-i un proiect formata din proiecte mai mici sau mai mari (cam asa as zice). Apoi clasifica organizatiile, la un pol sunt organizatiile departamentale, la celalalt, organizatiile orientate spre proiect. Cele departamentale, inteleg, sunt mai rigide si-ntr-un fel mai haotice. „In momentul în care este inițiat un proiect intr-o astfel de organizatie, toti membrii echipei de proiect sunt raspanditi prin diversele functiuni ale acesteia. In multe situatii, chiar managerul de proiect este intr-o astfel de pozitie, el facand parte dintr-un anume department”. Organizatiile orientate spre proiect sunt mai dinamice si mai eficiente: au „(…) sub nivelul de top management direct managerii de proiecte. In functie de numarul proiectelor pe care le are organizatia in derulare la un moment dat, aceasta se poate extinde pentru a derula mai multe proiecte sau se poate contracta pe masura ce anumite proiecte se incheie si altele noi nu sunt initiate”.
Un alt trainer, dl Rujoiu, ne ofera vreo 70 de pagini in .pdf de ponturi in management si leadership. Dl Rujoiu ne spune povestea lui Mihai, care svrea sa fie respectat, sa fie urmat si vrea ca oamenii lui sa aiba rezultate si performante. Mihai vrea deci sa fie lider. Prima povata pe care ne-o da domnul Rujoiu este ca “inainte de a-i conduce pe ceialalti, trebuie sa fii capabil sa te conduci pe tine”. Adica, sa stii ce vrei, cum sa fii, ce va sa fie etc. Un lider autentic e respectat, convinge usor, are ceva special, are initiativa, urmareste succesul. “Un adevarat manager este o persoana foarte echilibrata care analizeaza si gaseste intotdeauna solutia potrivita. Poate uneori nu ati avut cea mai buna idee, dar cu siguranta ati gasit cea mai buna cale de a aplica ideea respectiva. Nu va sunt prea placuti oamenii care stiu sa faca de toate. In viziunea d-voastra, acestia nu stiu mai nimic”.
Dl Popescu povesteste (pentru nefinantisti) cum se face corect analiza cost-beneficiu. Cum Gelu e manager la o firma, iar Mihai, patronul firmei, vrea sa creasca vanzarile. Gelu o da in bara cu calculele, iar Dl Popescu ii explica cum e corect sa faca aceasta analiza. Puteti citi aici ce si cum.
In sfarsit, dna Roman, (care) se intreaba… cine este ea. Ce rol are ea, formatorul? Ea este omul care „vede un fluture cum se straduieste sa iasa din cocon”. Ea, formatorul, nu e genul care sa scoata cutitul si sa taie coconul pentru a ajuta fluturele sa iasa, ar iesi nepregatit de zbor. Pe [oameni] nu ii poti scoate cu cutitul, dar este un proces frumos atunci cand vezi cum zboara fluturele si stii ca si tu ai contribuit la acest proces”.
Foto: Extreme Training